M31

Canon 6Da, Skywatcher N 130/650 PDS, Hutech IDAS LPS-D2; iso800, 10 x 30s & 160 x 300s; augustus 2023, Vorden

Als je met helder weer ’s avonds of ’s nachtes buiten bent en je kijkt naar boven zie je een heleboel sterren. Dan moet je natuurlijk wel het geluk hebben dan je op een donkere plek bent natuurlijk. Dat zijn allemaal sterren van ons eigen Melkwegstelsel die daar vonkelen. Maar er is meer. Planeten, nevels en sterrenstelsels bijvoorbeeld. Die laatste staan natuurlijk ver buiten onze eigen Melkweg. Neem nou Andromeda, onze naaste buur. Wil je die fotograferen, dan ontkom je er niet aan dat je ook sterren in beeld krijgt van onze Melkweg. Maar hoe zou het zijn als je jezelf buiten de Melkweg kunt verplaatsen. In theorie dan he šŸ˜‰ Hoe zou Andromeda er dan uitzien. Nou, zoals hierboven!

Met een handige intelligente plugin in de astrofotografie-bewerkingssoftware is het mogelijk om sterren en achtergrond van elkaar te splitsen. In principe om die twee apart van elkaar te bewerken en later in weer samen te voegen. Laat je de sterren weg, dan houd je dus een wat meer “artistiek” beeld over. In dit geval was het ook wel een beetje noodgedwongen. Ik had de camera namelijk niet geheel correct op de focuser van de telescoop zitten zodat er wat tilt onstond. Vooral het rechter gedeelte van de foto’s was veel vertekening te zien, wat natuurlijk direct opvalt in niet-ronde sterren. Dus toen kwam het idee om die sterren af te serveren.

3gedachten over “Andromedanevel”

Geef een reactie