’s Avonds zijn de planeten Jupiter en Saturnus weer prachtig te zien. Dan moet je wel richting het zuiden kijken. Met een kleine telescoop kun je al wat structuur op Jupiter en de ringen van Saturnus zien, wanneer de omstandigheden gunstig zijn.

Het was helder en de seeing (mate van turbulentie in de atmosfeer) was redelijk. Zowel Saturnus als Jupiter heb ik met mijn telescoop opgezocht. Eerst waarnemen en daarna ook een aantal korte filmpjes geschoten van zo rond de twee minuten. Van die laatste planeet heb ik percentage frames samengevoegd tot een beeld. Softwarematig heb ik het beeld vervolgens met zogenaamde wavelets verscherpt. Aangezien het beeld op 1:1 gefilmd wordt is de kwaliteit voor een 100% weergave te matig. Dat geeft niet, dan zet ik de planeet wat kleiner in beeld. Dit is ook ongeveer relatieve grootte van wat je ziet door het oculair, alleen dan wat minder gedetailleerd.

Klein in beeld. Toch is deze gasreus reuze groot. Als je goed kijkt zie je op het zuidelijke halfrond de welbekende grote rode vlek, een grote storm die al eeuwen actief is. Onze aarde zou er qua grootte makkelijk in passen.

Jupiter

ZWO ASI224MC, Celestron C8 Schmidt-Cassegrain 203/2032, Televue 3x barlow, ADC; 720 frames; 18 september 2021, Vorden