Volgens de overlevering gebruikten Spaanse missionarissen  passiebloemen ter illustratie om het kruisigingverhaal van Jezus Christus over te brengen. Toen zij passiebloemen in Amerika ontdekten, zagen zij in de vijf kelk- en de vijf kroonbladeren een verwijzing naar tien van de twaalf apostelen: Petrus en Judas zijn uitgezonderd. De drie stampers leken op de spijkers waarmee Jezus aan het kruis werd genageld. De corona leek op de doornenkroon van Christus.
De passiebloemen beschikken over een bijzondere vorm van mimicry  om zich tegen de bladaantasting door de rupsen van vlinders te beschermen. Om kannibalisme  te voorkomen onderzoeken deze vlinders voor het afzetten van de eieren de bladeren eerst op de aanwezigheid van eitjes van soortgenoten, wat de kansen van de rupsen op overleving verkleint. De eieren zijn geel van kleur en rond van vorm. De passiebloemen die door deze rupsen gegeten worden produceren kleine, ronde gele bolletjes op de stengels of bladeren die dienen als nep-eitjes om de vlinders zo te misleiden.
Focusstack. Olympus E-M1X, ISO400, f/2.8, 1/80e, 150mm

3gedachten over “Passiebloem”

  1. Mooi gedaan Nico. Een foto die zo in een boek kan worden afgedrukt. Indrukwekkend wat zo’n ingebouwde focusstack voor resultaat kan hebben.
    Interessant geschiedsdetail van die missionarissen. Dat is natuurlijk een feit. Wat mij verbaast is wat mensen toch altijd met getallen willen of doen. Google maar een op getallen reeks in combinatie met engelen of goddelijk. Van numerologie ben ik ook nog nooit een vriend geweest. Wel van de mathematische ordeningen in de natuur.

Geef een reactie