bruine beer

Een van mijn mooiste foto ervaringen: het fotograferen van wilde beren bij de Fins-Russische grens. Er word veel gejaagd op beren in Finland, maar in het niemandsland tussen Finland en Rusland zijn er gelukkig nog vele exemplaren te vinden. Enkele voormalige Finse grenswachters hebben daar hutten geplaatst vanwaar je ze kunt zien en fotograferen. De tocht er naar toe was niet gemakkelijk. Door moerassen, vaak alleen op een smal en glad houten paadje en belaagd door talloze muggen. Ik ben er een keer uitgegleden, kwam met een been in het moeras en werd er gelijk in vastgezogen. Met heel veel moeite en hulp van anderen heb ik mijn voet er weer uitgekregen. De beren kwamen we onderweg al tegen, maar omdat we met een groep waren bleven ze op afstand. De hut mocht je ook niet meer uit tot je werd opgehaald. En lange nacht en dag, maar zeer de moeite waard als je de beren op slechts enkele meters zag passeren voor de hut.

4gedachten over “Belaagd door de muggen”

  1. Mooie foto Nico van een beer in zijn natuurlijke omgeving en dito gedrag.
    Spannend verhaal over de tocht er naartoe en de dag en de nacht in de hut. Dat voegt ook wat toe en vind ik leuk.

Geef een reactie