Cygnus (Zwaan)

Canon 6Da, Samyang 135mm f/2, Heq5 pro, Hutech IDAS LPS-D1 filter, baader h-alpha 7nm filter; f4, iso 1600; 27 x 600 seconden

De zogenaamde zomermelkweg staat alweer voor de deur. De heldere ster Vega komt voor middennacht alweer boven de daken uit. Dan begin ik alweer een beetje zenuwachtig te worden. Laat die heldere nachten maar komen, maar als ik naar buiten kijk en de weersvoorspellingen moet geloven gaat dat de komende tijd nog niet gebeuren. Nu heb ik wat betreft astrofotografie een klein archief aangelegd met de nodige data die ik de afgelopen jaren geschoten heb van verschillende objecten. Die data (opnames) was aan het begin nog niet zo denderend van kwaliteit, maar gaandeweg werd het beter. Al doende leert men. In augustus 2017 heb ik met behulp van een smalbandfilter (dit is een filter die een klein stukje van het lichtspectrum doorlaat, in dit geval h-alpha) met een 135mm een aantal opnames gemaakt van het sterrenbeeld Zwaan. 27 opnames van 10 minuten waren voldoende om bovenstaand beeld samen te stellen.