Hagedoornvlinder

Canon 5d mk2, Sigma 150mm f2.8; iso100, f/8, 1s; stack van 9 opnames

Momenteel vliegen de nachtvlinders weer. Ik heb me zelf voorgenomen om elke ochtend even op de fiets te springen en een plekje te bezoeken waar ’s nachts de buitenverlichting blijft branden. Daar komen namelijk nachtvlinders op af. Vanochtend trof ik vier soorten aan, waaronder deze spanner.

Ik vind het leuk hier zogenaamde registratiefoto’s van te maken waarbij ik de hele vlinder scherp in beeld wil hebben. Om dat te bereiken kun je kiezen voor een klein diafragma, maar ik doe het doormiddel van focusstacken. De opnames maak ik met behulp van Magic Lantern (https://magiclantern.fm). het stacken van de gemaakte beelden doe ik in HeliconFocus (https://www.heliconsoft.com). Het resultaat importeer ik naar Photoshop Elements, waar ik eventueel nog kleine aanpassingen doe. Tenslotte verklein en verscherp ik het beeld.

8gedachten over “Hagedoornvlinder”

  1. De site geeft de foto maar voor de helft weer. Komt dat door de hoeveelheid tekst ?
    Mooi gemaakt door de achtergrond komt de kleur van de vlinder goed uit.

  2. Wat een prachtige vlinder Adri! Je inspanningen om een gestackte foto te maken werpen hun vruchten wel af. Overigens is er helemaal niets tegen om een “registratie”foto te maken: details kleuren en scherpte komen zo goed tot hun recht. De meeste natuurfoto’s zijn eigenlijk ook gewone registratiefoto’s, al proberen de fotografen goed te letten op belichting en achtergrond om de foto zo mooi mogelijk te maken. Hier steekt de vlinder prachtig af tegen de donkere, ruwe schors. Heel fraai!

  3. Dank Marja! De site geeft de foto niet voor de helft weer hoor. Om de spanning er een beetje in te houden plaats ik altijd een smalle foto op de voorpagina, waarna je het gehele beeld ziet als je het bericht opent.

    Dank Nico! Ik houd wel van rechttoe rechtaan fotografie om het maar zo te noemen. Als het onderwerp stil zit en ik vanaf statief kan werken ben ik in mijn element. Ik ga ook zeker hier mee door. Los daarvan vind ik het ook leuk om mijn soortenkennis uit te breiden.

Geef een reactie