Uiterwaarden IJssel

Canon 5d mk2, ef 35mm f2; iso800, f/5.6, 1/80s, -1 2/3 stop

Al een paar avonden ben ik hier op de dijk te vinden om de ooievaars te fotograferen. Het is niet heel spannend, want veel actie is er niet. Het is echter wel heel rustgevend en ik geniet volop van de mooie luchten. De afgelopen jaren was ik rond deze tijd altijd druk met het ijs. Nu bezorg ik na vijven het ijs in Vorden en heb ik na het avondeten tijd voor andere dingen. Dat is even wennen. Deze avond was er op de nesten niet veel actie, dus wisselde ik de telelens in voor een 35mm lensje. Met de photoshoptechnieken van Nico heb ik geprobeerd om de contrasten tussen voorgrond en lucht wat te verkleinen. het resultaat vind je hierboven.

Uiterwaarden IJssel

Een tweede poging. De schaduwpartijen heb ik de helft minder opgelicht. De kleurverzadiging heb ik op nul laten staan. In plaats daarvan heb ik een ander cameraprofiel gekozen in Camera Raw, namelijk Camera Landscape.

11gedachten over “Uiterwaarden IJssel”

 1. Je hebt nu de tijd om er op uit te gaan, maar ik hoop voor je dat je de zaak weer spoedig kunt openen Adri!
  Fraai landschap, sfeervol en lucht en landschap qua belichting goed in balans. Je zou kunnen overwegen om aan de onderkant een strook weg te halen, dan staat de horizon uit het midden, wat m.i. net iets prettiger oogt. Het strookje gras bevat toch weinig relevante informatie.

 2. Een mooie landschap foto Adri.
  De lucht vind ik erg mooi,maar je photoshoptechniek van de voorgrond vind ik ietsjes minder
  Op mijn scherm zie ik dat de schapen een ander kleurtje van de koppen en poten hebben gekregen.
  Ik ga met Nico mee wat betreft de onderkant.

  1. Het licht was lastig. Eigenlijk al te donker. Ik moest flink aan de schaduw- en hooglichtschuiven trekken. Komt nog bij dat ik met iso 800 werkte en je raad het al en ziet het goed Fons. Technisch gezien niet echt een hoogstandje. Ik zie ook veel kleurruis. Ik zal de foto nog eens onder handen nemen. Dank!

   Edit: Een tweede bewerking heb ik aan het bericht toegevoegd.

  1. Ik moet eerlijk zijn. Dit is teveel van het goede. Ik had deze foto met een veel lagere iso moeten nemen en dan vanaf een statief en niet uit de hand. Ik zou nog wat kunnen spelen met schaduw/hooglichten, maar ik vrees dat het lastig blijft.

 3. Toch vind ik de foto sfeer hebben. En ja met lagere iso en langere sluitertijd waren de schapen waarschijnlijk niet scherp geweest door hun beweging.

Geef een antwoord