Kleine stinkzwam

Canon 5d mk2, Sigma 150mm f2.8; 1/5s, f/4, iso100; Focusstack van 21 opnames

Jaaa eindelijk, de herfst is begonnen. Nouja, de bomen zijn nog gewoon groen, maar er zijn al veel paddestoelen te vinden. Ik ben dus al de hele week op pad geweest. Met het vochtige weer de afgelopen dagen is het prettig fotograferen. Mooie volle kleuren en zacht licht. Ik heb met een beetje toegelegd op het maken van focusstacks. Ik probeer eigenlijk een beetje zogenaamde registratiebeelden te maken, waarbij de zwam in z’n geheel scherp is en de achtergrond zo zacht mogelijk is.

Bij deze kleine stinkzwam had ik 21 opnames nodig. de zwam hing namelijk iets naar achteren. Bij een diafragma van f/4 bleef de achtergrond redelijk rustig. Het kost wel de nodige inspanning en voorbereiding. De weer- en lichtomstandigheden moeten tijdens de serie niet of nauwelijks veranderen. Anders kun je opnieuw beginnen. Ook het bepalen van de compositie moet je van tevoren zorgvuldig bepalen. Maar als dat allemaal lukt kun je met de juiste software de boel stacken. Een resultaat zie je hierboven.

7gedachten over “Kleine stinkzwam”

 1. Wel heel wonderlijk zo’n foto 150 mm en f 2,8 dan verwacht je zo’n scherptediete niet, lijkt me onmogelijk dit handmatig te doen dus neem ik aan dat dit een optie in jouw camera is en dan ook nog 21 opnames aankunnen.
  Vertel er eens wat meer over.

 2. Over het focusstacken zal ik binnenkort een artikeltje schrijven. Bij het maken van de opnames in het veld maak ik gebruik van Magic Lantern. Dat is software die ik via mijn cf-kaart op mijn camera geïnstalleerd heb. Bij de juiste instellingen maakt de camera automatisch een van te voren aangegeven hoeveelheid opnames waarbij de focus telkens iets opschuift. Het stacken van de foto’s doe ik met Helicon Focus software. Er zullen ongetwijfeld alternatieven zijn.

 3. Wat betreft voor een rustige voor en achtergrond zit je meestal wel goed met een f/4.
  Het stacken heeft je in ieder geval een fijne scherpte opgeleverd.
  Het geheel oogt fijn door de aanwezige kleuren.
  Zelf had ik links een strookje verwijderd i.v.m. met de compositie.
  Al met al een fijne foto van een mooie soort die je niet zo vaak tegenkomt.
  Dank voor je uitleg hoe de foto tot stand is gekomen.

  Gr. Fons

 4. Mooie foto en prima gelukte focus stack. Mooie zachte kleuren. Werkt de software ook snel? Waarschijnlijk niet snel genoeg om uit de hand te fotograferen?

Geef een antwoord