Kleine stinkzwam

Canon 5d mk2, Sigma 150mm f2.8; 1/5s, f/4, iso100; Focusstack van 21 opnames

Jaaa eindelijk, de herfst is begonnen. Nouja, de bomen zijn nog gewoon groen, maar er zijn al veel paddestoelen te vinden. Ik ben dus al de hele week op pad geweest. Met het vochtige weer de afgelopen dagen is het prettig fotograferen. Mooie volle kleuren en zacht licht. Ik heb met een beetje toegelegd op het maken van focusstacks. Ik probeer eigenlijk een beetje zogenaamde registratiebeelden te maken, waarbij de zwam in z’n geheel scherp is en de achtergrond zo zacht mogelijk is.

Bij deze kleine stinkzwam had ik 21 opnames nodig. de zwam hing namelijk iets naar achteren. Bij een diafragma van f/4 bleef de achtergrond redelijk rustig. Het kost wel de nodige inspanning en voorbereiding. De weer- en lichtomstandigheden moeten tijdens de serie niet of nauwelijks veranderen. Anders kun je opnieuw beginnen. Ook het bepalen van de compositie moet je van tevoren zorgvuldig bepalen. Maar als dat allemaal lukt kun je met de juiste software de boel stacken. Een resultaat zie je hierboven.