Op vakantie in de Vogezen zat regelmatig op ons houten terras voor het huisje een vrouwtje van de muurhagedis. Op een morgen ben ik haar wat nader gaan observeren door op het terras te gaan zitten en af te wachten. In aanvang was ze erg schuw en schoot iedere keer weg in de begroeiing maar naar een half uur werd ze minder schichtig en bleef langer zitten, dan gebeurt er iets wonderlijks. In eerste instantie komt er een klein mannetje rond het vrouwtje drentelen , dat hem iedere keer ontwijkt. Dit gaat 10 minuten zo door totdat er een groter mannetje ten tonele verschijnt en onmiddelijk het gevecht met het kleinere mannetje aangaat, helaas is het niet gelukt dat te fotograferen. Het kleine mannetje wordt verjaagd en dan ontwikkelt zich hetzelfde spel met het vrouwtje. Op een zeker moment grijpt het mannetje het vrouwtje in de zij en even later zijn ze in een ingwikkelde knoop aan het paren.

Bijzonder dat ik dat heb kunnen waarnemen.

Het verhaal is mooier dan de foto’s want daar werkt het houten terras niet mee in de achtergrond.