Is deze vlinder aan een opmars in Nederland bezig ?

.

.

.

Met Joop v D. ben ik flyers wezen verdelen voor de expositie eind Juli.

Bij het laatste station hebben we gezellig koffie gedronken en tot onze stomme verbazing zaten er een vrouwtje en mannetje Keizermantel in de vlinderstruiken op het terrein en nog een vijftal andere soorten.

We hadden ons fototoestel niet bij ons en Joop had andere bezigheden na afloop dus ben ik allen teruggegaan en heb opnamen van het vrouwtje gemaakt, het mannetje heeft zich niet meer vertoont.

Als ik de boeken er op nasla dan geven die aan dat de Keizersmantel heel zeldzaam is en sporadisch in Limburg voorkomt, maar de site waarnemingen geeft toch een redelijk aantal waarneming per dag weer in een groot deel van Nederland.

Keizersmantel ♀ Boven
Keizersmantel ♀ onderkant

3gedachten over “Keizersmantel in Vierakker”

  1. Ik citeer een stukje van de site van de vlinderstichting “De keizersmantel was sinds 1980 uit Nederland verdwenen. Af en toe werdhij nog als ‘zwerver’ waargenomen: de dichtstbijzijnde stabiele populaties bevonden zich tot dit moment in de Ardennen en de Eifel.

    Sinds 2005 werd de keizersmantel steeds vaker gezien, onder meer in de duinen, de Achterhoek en Zuid-Limburg. Hij werd enkele jaren achtereen op dezelfde plaatsen gezien, wat wees op voortplanting. In 2015 werd het officieel (10 jaar op rij voortplanting vastgestel) en mochten we de keizersmantel weer bij de standvlinders van Nederland rekenen.”

    Dat is toch geweldig!

Geef een antwoord