Voor onze clubavond op 5 februari hebben we een gastspreker uitgenodigd: Marianne Brouwer.

Foto: Marianne Brouwer
Praying Mantis (Otomantis sp.)

Marianne heeft al eens eerder een presentatie voor ons verzorgd; destijds nam ze ons mee naar de wonderlijke wereld van de onderwaterfotografie. Dit keer liet ze ons een kijkje nemen in de keuken van haar prachtige macrowereldje. Marianne heeft zich altijd betrokken gevoeld bij onze club en is meermalen mee geweest met onze excursies. Hoewel ze een hekel heeft aan het optreden in het openbaar heeft ze daarom toch gelijk toegestemd in deze presentatie.

Foto: Marianne Brouwer

Marianne is een zeer veelzijdige fotografe, die zich voornamelijk heeft gespecialiseerd in de natuurfotografie, waarbij elk onderwerp voor haar een uitdaging vormt, die ze niet uit de weg  gaat. Met haar enthousiasme en passie maakt ze daarbij de mooiste foto’s.

Bij GNF liet ze dus haar mooiste macrofoto’s zien van de wonderlijke en vaak bizarre insecten, die ze thuis heeft verzameld. Bidsprinkhaantjes, spinnetjes, duizendpoten, boomkikkertjes en nog veel meer. Hoe kleiner het insect hoe groter de uitdaging voor haar is. Vaak kleine insectjes van maar enkele mm’s groot in een sprookjesachtige entourage van prachtige, meestal zachte kleuren en vormen.

Foto: Marianne Brouwer
Hymenopus coronatus

Marianne nam 7 blokken van 20 foto’s mee met elk een onderwerp zoals Emotie, Camouflage, Tegenlicht en Making Of. Bij  het laatstgenoemde onderwerp liet ze ons een kijkje nemen in haar tuinkamer waar ze haar foto’s maakt. Een grote tafel met de “rommeltjes” die ze daarbij gebruikt. Van gedroogde bladeren, mosjes, bloemen tot keukensponsjes en kerstslingers. Verwerkt in haar voor- en achtergronden werden deze objecten door de uiterst geringe scherptediepte ineens prachtige bokeh cirkels, fraaie vormen en kleuren. Elke foto een kunstwerk op zich!

Acanthops sp

Hoewel ze niet van plan was om alle foto’s te laten zien en ze ons zelf liet kiezen uit haar onderwerpen, waren wij zo enthousiast dat we graag alle onderwerpen wilden zien. Een lange zit, maar zeker de moeite waard!

Marianne heeft de meeste foto’s gemaakt met een 60mm macrolens, soms met een Raynox voorzetlens bij hele kleine objecten. Uit de hand, met in de ene hand het te fotograferen onderwerp en in de andere hand haar camera.

Foto: Marianne Brouwer
Peucetia lucasi

Marianne heeft zich deze avond thuis gevoeld bij ons door de ongedwongen en gezellige sfeer.

Het zou ons zeer verheugen als ze ons in de toekomst nog eens komt verrassen met haar prachtige foto’s uit haar zeer omvangrijke oevre.