De bladeren zijn inmiddels van de bomen, er zijn bijna geen paddestoelen meer te vinden en ook zijn er veel vogels naar het zuiden vertrokken. Dat betekent voor mij dat het tijd is om te wandelen. nieuwe gebieden verkennen of oude gebieden opnieuw ontdekken. Dan struin ik het internet af op zoek naar mooie wandelroutes. Zo kwam ik terecht bij het Korenburgerveen. Daar was ik een paar jaar terug al eens geweest, in het Vragenderdeel dan. Nu had ik het plan om een wandeling te maken door heel het gebied.

“Het Korenburgerveen is vanaf de 14e eeuw afgegraven. In de oude veenputten vormt zich nieuw hoogveen. Vanwege de kwetsbaarheid van het gebied is het Korenburgerveen alleen toegankelijk via een gemarkeerde wandelroute. Dit pad is vaak erg modderig. Daarom is er een vlonderpad aangelegd en voorkomen zogeheten knuppelpaden van boomstammetjes dat je in de modder zakt. Laarzen zijn in natte seizoenen dan ook aanbevolen.” Bron: Natuurmonumenten

Ik heb ’t Schaddenpad gelopen, een route van 11 kilometer. Een zeer fraaie route. In het gebied is er wat onderhoud aan de gang. Bomenkap, afgraving van land ten behoeve van verschraling. Onderweg heb ik wat foto’s gemaakt die je hieronder kunt bekijken. Het jaargetijde werkte natuurlijk niet heel erg mee, maar hier ga ik zeker terug wanneer de bomen wat meer kleur hebben.

De foto’s zijn gemaakt met een Canon 5d mk2, ef 16-35mm f4 en een Canon 60d, ef 400mm f5.6.

https://www.vragenderveen.nl

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/korenburgerveen

https://www.natuurmonumenten.nl/projecten/natuurherstel-korenburgerveen