Vandaag ben ik in Genderingen op zoek gegaan naar de op waarneming.nl  gemelde inktviszwammen. Een paar jaar geleden had ik ze op ongeveer dezelfde plek ook al gezien. Vandaag trof ik er weer veel aan, maar het was allemaal wat warrig en lastig te fotograferen. Op zoek naar andere exemplaren viel mijn oog op twee grote ballen. Het leken wel oude, half vergane volleyballen. Toen ik dichterbij kwam zag ik dat het hele grote bovisten waren. Tjonge, die had ik nog nooit gezien. Op de foto komt de grootte misschien niet zo goed over, maar toch wil ik ze hier graag laten zien.

In plaats van mijn gebruikelijke sigma 150mm macrolens had ik ook mijn Samyang 135mm f2 lens mee, puur om te testen. De scherpte is prima. De achtergrond tekent veel mooier dan mijn Sigma. Dus voor grotere onderwerpen zoals deze bovisten ga ik voortaan voor de Samyang!

Reuzenbovist

Canon 5d mk2, Samyang 135mm f2

3gedachten over “Reuzenbovist”

  1. Ziet er goed uit Adri. Ik hoor wel vaker goede verhalen over Samyang. En ook nog zo lekker lichtsterk. Is de scherpte met volle opening ook goed? En tot hoe dichtbij kun je er mee komen?

  2. De Samyang 135mm f2 is bij astrofotografen zeer geliefd en wordt vaak voor zogenaamde widefield opnames ingezet. Dat is ook de reden dat ik voor dat objectief ben gegaan. Bij volle opening bijzonder scherp tot in de hoekjes. Waar je dan wel behoorlijk last van krijgt is de vignetering, maar dat is softwarematig goed te corrigeren. Let wel dat zowel diafragma als scherpstelling handmatig is. Minimale scherpstelafstand is 80cm.

Geef een antwoord