De helderste “ster” in de foto is geen ster, maar de gasreus Saturnus. Deze zomer stond en staat deze planeet trouwens nog steeds “in de buurt” van de twee heldere nevels, de Trifidnevel en de Lagune nevel. Deze nevels bevinden zich laag aan de horizon en zijn een relatief korte periode zichtbaar hier in Nederland. En wanneer ze dan zichtbaar zijn, zijn de nachten ook nog eens bijzonder kort. Echt donker wordt niet. De hemel in het zuiden is gelukkig wat donkerder dan die in het noorden.

Deze week had ik eindelijk tijd om de data beter te analyseren en er een beeld van te maken. Doordat de stofbanden in de melkweg en de heldere nevels snel zichtbaar worden met relatief korte belichtingstijden ben ik hier best tevreden mee.

Trifidnevel, Lagune nevel & Saturnus

Canon 6Da, ef 200mm f2.8, Heq5 pro, Hutech IDAS LPS-D1 filter; f4, iso 800

41 x 180 seconden

De opname hieronder, enkel op vignettering gecorrigeerd is een van de laatste uit de serie. Na deze opname kwamen de Populieren vanaf rechtsonder het beeld inschuiven.

Trifidnevel, Lagune nevel & Saturnus in de gele soep (lichtvervuiling)

Canon 6Da, ef 200mm f2.8, Heq5 pro, Hutech IDAS LPS-D1 filter; f4, iso 800

1 x 180 seconden