Het is rustig in de ijssalon, dus heb ik wat tijd om wat data te verwerken. Astro-data welteverstaan. In het voorjaar heb ik 4 nachten besteed aan de emessienevels gelegen in het sterrenbeeld Zwaan. Een heel mooi gebied waar ik de komende tijd wat meer van wil fotograferen als de omstandigheden het toelaten natuurlijk.

Voor deze opnames moest ik nog wel een hindernis overwinnen. Mijn achterbuurman heeft namelijk een lange 27 MC antenne aan het huis hangen. Deze antenne is zo hoog dat ie mijn beeld doorkruist tijdens het fotograferen. Gelukkig weet de software waarmee ik mijn beelden kalibreer en bewerk dit prima op te lossen.

NGC 7000 met antenne

Hierboven zien wel het resultaat van een enkele opname van 5 minuten. Nu we toch bezig zijn met wat je ziet in een opname; hieronder het verschil tussen 5 minuten (1 opname) en 7,5 uur (90 opnames)

90×5 minuten vs 1×5 minuten (100% crop)

Na het kalibereren en bewerken in diverse programma’s komt er een resultaat uitrollen, waarbij het contrast en de kleurverzadiging natuurlijk wel een kwestie van smaak is. De kleurbalans is gecorrigeerd met behulp van de kleurtemperatuur van bepaalde sterren, waarvan die kleurtemperatuur bekend is.

NGC 7000

Tenslotte nog een versie met nummers en namen.

NGC 7000

Canon 6Da, ef 500mm f4, Heq5 pro, Hutech IDAS LPS-D1 filter; f4, iso 800

30 x 15 seconden, 90 x 300 seconden

Fijn weekend!

 

Geef een antwoord