Tijdens een heldere avond in februari heb ik de twee dichtbij elkaar gelegen bolvormige sterhopen M 53 (Messier 53) en NGC 5053 gefotografeerd. Om precies te zijn waren het 15 opnames van 5 minuten. Daarna kwam er sluierbewolking opzetten. In de laatste opnames was er al iets bewolking binnengekregen. Je kunt dat zien aan de blauwe gloed rond de ster Diadem.

M 53 & NGC 5053 – volledig beeld

Hieronder een crop van M 53. Rechtsboven zie je nog een klein ovaaltje. Dat is een ver weg gelegen sterrenstelsel.

M 53 – crop

Tenslotte voor de geïnteresseerden nog een beeld waar ik plate solving op los gelaten heb.

M 53 & NGC 5053 – plate solving

Canon 6Da, ef 500mm f4, Heq5 pro, Hutech IDAS LPS-D1 filter; f4, iso 800

15 x 300 seconden

3gedachten over “M 53 & NGC 5053”

  1. Ik heb even opgezocht wat platsolving is, als ik het geod begrepen heb leg je jouw opname over een database en kan je de sterren benoemen in je opname. Is dit een database die via internet bereikbaar is, dat moet wel een enorme database zijn.

    Heel interssant!
    Gerard

  2. Dat klopt helemaal Gerard. Ik doe plate solving met behulp van het programma PixInsight, waarmee ik ook mijn astro-opnames kalibreer en stack. Ik kon zo gauw geen goede nederlandse vertaling vinden voor de term “plate solving” 😉

Geef een antwoord