Vlinders fotograferen

 

Bont zandoogje

 Het fotograferen van vlinders vraagt net zoveel geduld als het fotograferen van vogels. De vlinders hebben tijd nodig om op te warmen dus vroeg in de ochtend zij ze rustiger dan later op de dag als het warmer is. Net als bij vogels moet je goed hun gedrag bestuderen zodat je kan voorspellen waar ze neerstrijken. Ook moet je rekening houden met de soort, bijv. de oranje tip heeft de pinksterbloem als waardplant en leeft max 3 weken. De vlinder zie je alleen in april en mei. Loop niet als een gek achter de vlinder aan blijf rustig staan en observeer hem, vaak strijkt hij neer op plekken waar je hem eerder gezien hebt. Beweeg niet te veel en zorg dat de vlinder uit jouw schaduw blijft. De kleinste werveling in de lucht neemt hij waar en vlucht onmiddellijk (kan je weer een kwartier wachten).

Gebruik een 100 mm macro of een telezoom van bijv. 100-400mm met de laatste heb ik veel succes, je blijft uit de buurt van de vlinder en met de zoom kan je een goede uitsnijding maken. Neem een snelle sluitertijd en zet de ISO op automatisch. Je zal zien dat dit werkt. Maar boven alle regels, experimenteren is het devies.

2gedachten over “Vlinders Fotograferen”

Geef een reactie