Helgoland en Düne

(door op de foto’s te klikken kun je ze mooi in volle grootte bekijken)

Helgoland is een klein rotseiland met een oppervlakte van slechts 1,7 vierkante kilometer. Het is gelegen in de Noordzee op circa zeventig kilometer afstand van de Duitse kust. Het hoogste punt van Helgoland is éénenzestig meter boven de zeespiegel.

Naast Helgoland ligt nog een kleiner eiland genaamd Düne. Düne ligt op zeven minuten varen van Helgoland. Beide eilanden zijn klein genoeg om lopend te verkennen en een paradijs op aarde voor de natuurfotograaf.

Vogels en zeehonden
De eilanden herbergen grote kolonies Jan-van-Genten, zeekoeten, drieteenmeeuwen, kleine mantelmeeuwen en zeehonden. Met al meer dan vierhonderd waargenomen vogelsoorten is dit eiland niet alleen voor de vogelfotograaf interessant.

Op de rots Lange Anna nestelen de vele vogelsoorten op vrij korte afstand; een bijzonder schouwspel. Op het kleine eilandje Düne liggen hele kolonies Kegelrobben (of Grijze zeehonden) die je op iets langere afstand (dertig meter) kunt fotograferen.

Grijze zeehond in schuimbad
Gewone Zeehond

Helgoland is met de boot te bereiken vanuit Wilhelmshaven, Büsum, Hamburg, Bremerhaven en Cuxhaven.
Ik ben er naar toe gegaan vanuit Cuxhaven
Je kunt hier kiezen uit twee verschillende boten. Een snelle catamaran of een tragere ferry. De catamaran doet er ongeveer anderhalf uur over. De tragere ferry doet er ongeveer tweeënhalf uur over.

Vanuit de haven in het centrum van het dorp (dat is overigens niet de haven waar de boot uit Cuxhaven afmeert) vertrekt ieder uur een taxiboot naar Düne, een klein eiland of eigenlijk zandplaat die naast het vliegveld van Helgoland op het noordstrand de kolonie zeehonden huisvest.

Jonge grijze zeehond

Zodra de boot aanmeert in Düne is het vijf minuten lopen naar het begin van het strand en voor het eerste zicht op de grote grijze en bruine lichamen van de zeehonden.

Volwassen Grijze Zeehond. Forse dieren met veel blubber.
Spelende jonge zeehonden. Het plezier spat er van af!
Al spelend vergeten ze dat er fotografen op het strand liggen en komen ze steeds dichter in de buurt.

Het eiland kent een fors hoogteverschil, deels ligt de bebouwing laag, deels hoog op de rots. Waar je verblijft maakt niet zo veel uit, een lift verbindt beide delen van het dorp.

Regels zeehonden

  • Dertig meter afstand bewaren tot de robben
  • Geen lawaai maken
  • Niet voederen
  • Voorzichtigheid in acht nemen, het gaat tenslotte toch om roofdieren.

Op het strand loopt een officiële Seehundenjäger rond. Hou je je niet aan de regels dan is deze persoon gerechtigd om je een boete op te leggen of je te verwijderen van het strand. 30 meter afstand bewaren is trouwens heel lastig als je er rustig zit of ligt en de vloed komt op. De zeehonden komen dan met het opkomende water mee en op een gegeven moment zaten ze zelfs om ons heen. Opstaan en weglopen werkt dan veel verstorender dan als je rustig blijft liggen.Of je moet op z’n zeehonds wegkruipen op je buik wat niet meevalt met een camera in je handen

Een jong zeehondje drinkt melk bij moeder.
Zorgzame blik
Even een knuffel
Lekker even uitrekken

Ik ben er de eerste keer in januari geweest om de jonge grijze zeehonden te fotograferen en de tweede keer in juni om de gewone zeehonden en Jan van Genten te fotograferen. In januari waren jonge zeehondjes al geboren, dus december zou beter zijn geweest.

Volop jonge zeehonden op het strand
Portretje
Even rollen over de kiezels
De veel kleinere gewone zeehond

Vanaf de hoge rotsen in het westen van Helgoland kan je prachtig Jan van Genten fotograferen.

Met z’n allen tegen de steile rotsen geplakt
Van dichtbij tijdens hun paringsritueel
Jonge Jan van Gent, nog niet helemaal op kleur.
Indringende blik
Vliegend boven de zee.

Tegen de avond verdwijnt de zee in de schaduw van het eiland en steken de vogels mooi af tegen het donkere water. Landende Jan van Gent.