Parque Natural de las Bardenas Reales

Het Natuurpark Bardenas Reales, -dat door UNESCO is uitgeroepen tot Biosfeerreservaat-, is een semi-woestijnachtig landschap van 42.500 hectare. Het ligt in het zuidoosten van de regio Navarra, in de buurt van het plaatsje Tudela, tussen Zaragoza en Pamplona.  In de loop van miljoenen jaren hebben erosie van water en wind grillige vormen uitgeslepen in klei-, kalk- en zandstenen en een bijna maanachtig landschap gecreëerd vol met ravijnen, hoogvlakten en steile rotsen. Het is een kaal en onherbergzaam gebied, waarin de rivierbeddingen het grootste deel van het jaar droog staan en waar vegetatie uiterst schaars is.

Aparte rotsformaties

In april 2013 ben ik er met de camper doorheen gereden heb er zelfs 3 nachten wild gekampeerd. We kwamen er in die periode bijna geen mensen tegen. We waren er na een langdurige regenperiode en dat was niet altijd even ongevaarlijk. Zeker als je van het pad afgaat is er een zeker risico dat je er plotseling de grond onder de voeten kwijtraakt en in een van de vele grotten, spelonken of spleten wegzakt.

Hier is goed te zien hoe sterk de bodem ondermijnd kan zijn door de bodemerosie
Grotten en holen

Gevouwen landschap
Overnachtingsplaats
In de vroege ochtend
Enkele toeschouwers
Ook vanuit de lucht
Ook dit vijvertje, ontstaan na fikse en langdurige regenval, was binnen enkele dagen alweer opgedroogd
Opgedroogde aarde
Castildeterra