Zuid West Ierland – Beara Peninsula

3 Jaar geleden ben ik met mijn toenmalige vriendin in juli in Ierland geweest, het grootste deel van de tijd op Beara Peninsula (schiereiland). Het Zuid Westelijke gedeelte van Ierland staat aan de kust onder invloed van de Warme Golfstroom en het klimaat is er ook in de winter gematigd; vriezen doet het er bijna nooit. Daardoor is er een weelderige vegetatie ontstaan, vooral zichtbaar in enkele parken, ooit aangelegd door rijke Engelse families. Een van de mooiste is Derreen Garden. Overal langs de kusten zie je de enorme Gunneraplanten met bladeren van bijna 2 meter in doorsnede, planten die vorstgevoelig zijn en in Nederland de winter vaak niet overleven.

Gunnera Manicata

 

We hebben een cottage gehuurd bij Caherdaniel met een schitterend uitzicht over de ruige kust.

Cottage met uitzicht
Ons uitzicht

Het is ook de moeite waard om met de boot naar de Skellig Islands te varen. Het zijn twee grote rotsen met grote kolonies zeevogels zoals de Papegaaiduikers, Drieteenmeeuwen, Zeekoeten en Jan van Genten. De  grootste van de twee eilanden, Skellig Michael, is in het zomerhalfjaar bereikbaar met kleine boten, die vanuit Portmagee of Knightstown op Valentia Island vertrekken voor een dagtocht. Het kleinste eiland Little Skellig is het domein van de Jan van Genten, maar niet toegankelijk voor toeristen.

Little Skellig met de vele Jan van Genten

Papegaaiduiker
Langs de kust bij eb
National Park Killarney. Dit punt heet Lady’s View omdat koningin Victoria met haar hofdames verrukt was over het fraaie uitzicht.
Er wordt nog veel turf gestoken in Ierland. En helaas ook veel gebruikt als brandstof voor de kachels.
Derryeen Garden

Kronkelige weggetjes voeren je langs de prachtige kust.
Fraaie kusten.

Derreen Gardens met de subtropische vegetatie. Prachtige boomvarens en met mos begroeide rotsen