De kans dat je in Nederland een Oehoe tegen komt is niet zo groot. Toch is het mogelijk om ze hier te zien. In de ENCI groeve bij Maastricht of in de steengroeve bij Winterswijk kun je met een beetje geluk (broedende) Oehoe’s aantreffen. In de avond van 28 april 2010 ben ik samen met mijn pa naar de groeve in Winterswijk gereden. In laat avondlicht lieten de pullen zich prachtig zien en fotograferen.

Ik schuw het gebruik van teleconverters niet. Dikwijls gebruik ik de 2x teleconverter achter mijn 500mm lens. Met 1000mm is het mogelijk om kwalitatief goede beelden te schieten.

In Winterswijk is de afstand vanaf de kijkwand tot de richel waar de oehoe’s broeden groot. Heel groot. Om toch nog wat meer dan een paar stipjes op een wand te fotograferen kun je of achteraf je foto’s croppen of in het veld tele converters gebruiken. Dat laatste was voor mij de enige optie die avond. 1400mm. 1.4 x 2.0 x 500mm.

Vanaf statief en met behulp van een draadontspanner maakte ik mijn opnames. Hieronder een van de resultaten.

Onbewerkt

Achteraf zag ik dat ik wat meer had moeten overbelichten. Je merkt ook dat het contrast en kleur wat afneemt. De vraag is natuurlijk, wat houd je aan details over. En kun je dan niet beter een uitsnede maken dan converters gebruiken?

Hieronder een licht gecorrigeerd beeld met een vijftal 100% uitsnede van de hoeken en het midden. En ja, je verliest behoorlijk wat details en meer kun je niet uit deze lens halen. Als ik zonder het gebruik van converters de foto zou croppen tot dit beeld zou ik wel heel weinig pixels overhouden.

100% uitsnede

Wanneer je niet hoeft te croppen is het dus toch wel mogelijk om aardige “registratie”foto’s te maken.

Bewerkt

Canon 5d mk2, ef 500mm f/4, ef 1.4x tc, ef 2x tc; 1/50s, f11, iso 3200; 28 april 2010, Winterswijk