Een tijdje terug heb ik geprobeerd om timelapseopnames te maken van langzaam stromend water met daarin herfstbladeren. Het resultaat was wat teleurstellend. Wolkenluchten zijn wat beter te doen, dus ben ik vandaag bij de IJssel wezen kijken en heb ik daar mijn spulletjes opgesteld. In totaal heb ik 558 opnames gemaakt en samen gesmeed tot een kort filmfragment van enkele seconden. Een eerste echte test dus.

Waar ik de volgende keer op moet letten is dat ik de sensor schoonmaak alvorens ik begin met maken van opnames. Ook het belichten kan beter. De wolken links in beeld wat uitgebeten. Misschien kan ik alle opnames stuk voor stuk alsnog corrigeren met behulp van de hooglichten. Tenslotte zijn het allemaal raw-bestanden, maar dat zal een enorme klus zijn.

Canon 5d mk2, ef 16-35mm f/4 IS; 19mm, 1/15s, f16, iso 200; 26 december 2017

7gedachten over “Timelapse – Wolken aan de IJssel”

 1. Mooi experiment Adri,
  Welke intervaltijd heb je aangehouden?
  Volgens mij kan je meerdere foto’s tegelijk bewerken om veel tijd te besparen.
  Ziet er overigens goed uit.

 2. Ik heb 4 seconden aangehouden als tijdsinterval. Eigenlijk wilde ik die nog wel wat korter hebben, omdat de wolken zo snel gingen. Probleem is dat de beelden niet snel genoeg weggeschreven kunnen worden.

  Meerdere foto’s tegelijk bewerken zou fantastisch zijn. Ik heb wel geprobeerd om de raw files allemaal te wijzigen en weer weg te schrijven, maar het programma Zeitraffer, dat ik gebruik ziet die wijzigingen helaas niet.

 3. Ik heb nog even in mijn Photoshop elements 18 gekeken en daar is het mogelijk, nog niet geprobeerd maar er zijn meerdere Youtube filmpjes met uitleg.
  Of lagere versies dit ook ondersteunen dat weet ik niet.
  Pas op dit werkt alleen in EXPERT mode.

  Gerard

Geef een antwoord