Boer Murk Nijdam in Friesland is een boer met een grote passie voor de natuur.

Zijn de weilanden om hem heen kaal en bijna zonder vogelleven en soms zelfs oranje gekleurd door het gebruik van Roundup (Glyfosaat), bij hem grazen zijn koeien gewoon tussen talloze weidevogels. Hij heeft dan ook gemiddeld het grootste aantal gruttoparen op zijn weilanden in Nederland. Maar Murk is verder gegaan: hij gunt het ook aan anderen om te genieten van zijn natuur. Samen met vogelbescherming heeft hij twee grote ondiepe vijvers gegraven waarbij hij de waterstand kan regelen. En naast de vijvers zijn twee prachtig grote schuilhutten neergezet voor vogelaars en natuurfotografen. Een hut ligt vlak boven het water en is voor de fotografen een paradijs!

Jong Kluutje

Murk heeft (terecht) strenge regels. Je mag er gratis (na afspraak) fotograferen, maar als je eenmaal van zijn regels afwijkt, dan hoef je er nooit meer te komen. Zo is een hut alleen per fluisterbootje te bereiken en mag je niet door het weiland erheen lopen om nestverstoring te voorkomen.

Met Marianne Brouwer en Ronald Verbeek ben ik er enkele keren geweest en het was echt genieten!

Het wordt op prijs gesteld als je iets voor hem meeneemt (appelgebak of iets dergelijks) en als je je na afloop even bij hem meldt om verslag te doen van je waarnemingen.

Rekken en strekken: jonge Bergeend
Blauwe Reiger
Visdiefje
Af en toe zoeken de jonge Kluutjes warmte bij hun moeder. Als ze nog zo klein zijn moet moeder even door de knieën
Ook bij regen zoeken de jongen beschutting
Zijn de jongen groter, dan kan moeders gewoon blijven staan; het jong past er nog maar net onder
Pa staat in de regen gelaten toe te kijken
Af en toe zijn er ook Kemphaantjes te bewonderen. Helaas alleen maar op grote afstand
Kluten aan het fourageren
Bergeend

 

2gedachten over “Passie voor de natuur”

  1. Je laat weer prachtige beelden zien. Ik ben ouder de indruk en verwonder me een beetje dat deze boer zo begaan is met de natuur. Is het voor hem op deze manier nog wel rendabel om te boeren?

Geef een reactie