Ieder najaar bezoek ik een paar locaties in en rond Gelderland waar zich bosuilen bevinden. Dit jaar trof ik deze twee exemplaren aan. De ene rustend in een boomholte, de andere in een gedeelte van een beuk waar een tak afgebroken is. Als je niet weet waar ze zitten loop je er zo aan voorbij. Prima schutkleur hebben ze!

Wanneer ik in bosrijke gebieden fotografeer, neem ik altijd mijn statief mee. In het verleden heb ik me er meer dan een keer op verkeken dat ik uit de hand kon schieten. Het licht is echt een stuk minder in de bossen. Zo ook in dit geval bij de bosuilen. Met een 2x teleconverter achter de 500mm lens met een diafragma f/11 valt er weinig licht op de sensor. Belichtingstijden van 1/20seconden zijn geen uitzondering, maar het kan! Hoe dan?

Uilen zitten over het algemeen vrij stil, dat is al een pluspunt. Om te zorgen dat jezelf of de camera geen trillingen veroorzaken tijdens het afdrukken van de foto, zorg ik er voor de de spiegel enkele seconden voor het afdrukken omhoog geklapt wordt. Dan gebruik ik ook nog eens een draadontspanner en stel ik de camera in op ontspanvertraging van enkele seconden. Resultaten van deze eigenlijk best wel simpele technieken zie je hieronder.